Fugl og fisk, vær bevisst!

Mat er dyrt i Norge i forhold til andre land. Nordmenn reagerer og klager stadig vekk på de høye prisene og drar ofte over til vår gode nabo for å kjøpe bla. kjøtt og kylling for en billigere penge. Men har du noen gang tenkt på at vi betaler for det vi kjøper? Dyrere matvarer har som oftest bedre kvalitet, økologiske egg koster jo opptil 4 KRONER (!!!) mer enn vanlige «Solegg»!? Jeg ler folk i ansiktet om de sier dette til meg. Ikke nok med at vi per dags dato bruker MYE mindre penger på mat enn før i forhold til lønningene våre, men jeg syntes også folk må sette seg inn i hva de klager på før de kommer med lange monologer om dagens høye matpriser. Du FÅR det du betaler for. Det finnes en rekke billige alternativer i butikken, du kan velge egg fra first price eller økologiske fra prior. Valget er ditt, men før du tar dette valget neste gang du er i butikken så vil jeg dele en ting eller to om verdens lure og pengegriske matindustri.

Kylling fjorfe_kylling_hand Tett i tett står kyllingene i mørke fabrikker. Kyllingene skal bli så store som mulige på kortest mulig tid. I dag tar det 30 (!!!) dager å få frem en slakteferdig fugl da de fores på mais, soyamel eller fiskemel. Tror du Hønsa Helga hadde spist dette om hun hadde spankulert ute i Guds frie natur? Det tror ikke jeg. Måten denne «industrikyllingen» fostres på og hvilke levevillkår de har gjenspeiles på produktet. Økologisk kylling er tilgjengelig fra Holte og Prior. De fores ikke på antibiotika og har bedre levevillkår. Vil du vite mer om denne saken anbefaler jeg «Food Inc«, en dokumentar om USA’s kontrollerte og avskrekkende matindustri. (Klipp under) http://www.youtube.com/watch?v=enwU5jIXSlU

 

 

Laks 1200001162Vet du hvordan laksen får sin gjennkjennelige rosa farge? Villaksen får den i fra det den spiser, nemlig krill. Oppdrettslaksen deriomot spiser ikke krill, og derfor får den ikke den karakteristiske rosafargen vi kjenner. Forbrukere (vi) vil helst ha laksen (og generelt andre matvarer) med sterk og klar farge. Om laksen er grålig og svak i fargen går salget ned. Krillen som villaksen spiser er naturlig rik på fargepigmentene astaxantin og kantaxantin. Og for at vi som forbrukere skal ta med oss laks i handlekurven, forer de oppdrettslaksen med mat hvor de har tilsatt syntetiske fremstilte farger av astaxantin og kantaxantin. Opt_322x517_for Oppdretteren kan selv bestemme (merk; designe) hvilken fargenyanse han vil ha. I Norge er det ikke vanlig, og det kreves heller ikke, å deklarere denne fargetilsettningen. Om laksen du kjøper er merket som «Vill» har den ikke gått gjennom denne… «prosessen», om laksen ikke er merket «Vill».. Ja, da er det oppdrettslaks, og du skjønner fort at denne fantastiske naturlige fargen ikke er så fantastisk som en skulle tro.

 

SONY DSC

Det er mye som skjer som vi ikke vet om og flere som vi sikkert aldri vil få vite. Det handler ikke om å bli helt gal og slutte å spise alle slags matvarer fordi de KAN inneholde både det ene og det andre. Jeg spiser kylling, jeg spiser laks. Det eneste jeg vil oppnå med mine små «opplysnings-innlegg» er nettopp det, å opplyse folk. Det du vet har du godt av. Og ved å vite fakta, hvordan det står til, så kan du ta et VALG. Om det er tilgjengelig, velg økologisk! Hver gang du legger den økologiske varianten i handlekurven i stedet for first price sin versjon så avgir du en stemme. Du sier JA til bedre levevillkår for dyrene, JA til miljø og en bærekraftig matproduksjon.

2 thoughts on “Fugl og fisk, vær bevisst!

  1. Helt enig med deg! Det er utrolig viktig at en er bevisst på valgene som en tar, og det er ikke store summen vi trenger å bruke for å gjøre hverdagen bedre for både mennesker og dyr! Men et lite spørsmål, hvor får du tak i økologisk laks? 🙂

    • Sant? 🙂

      Økologisk laks fåes hos Meny, Rema 1000, ICA… Det varierer litt da enkeltbutikker innen kjeder noen gang tar inn forskjellige ting.. spørs sikkert også litt hvor i landet du bor kan jeg tenke meg. Jeg bruker å spørre i fiskedisken eller bare en ansatt. Jeg skal ikke lyve på meg å si at jeg spiser 100% økologisk mat, men er det tilgjengelig så tar jeg alltid det 🙂

Legg igjen en kommentar